2.17.2013

Meditation

Als student heb ik een druk bestaan; zei ik, toen ik op de middelbare school zat, dat ik druk had met mijn 8 uur school per dag, sporten en vriendinnen in het weekend, wist ik gelukkig nog niet hoe het over een paar jaar zou zijn. Inmiddels heb ik mijn (toch helaas wel) erg zware studie, een eigen 'huishoudentje', twee commissies waar ik veel tijd aan kwijt ben en daarnaast nog alle leuke borrels en activiteiten waar ik ook altijd graag ben.

Ik probeer zelf altijd in de uurtjes dat ik even niets te doen heb, altijd goed tot rust te komen. Zo plan ik iedere dag een halfuurtje in om mijn kamer weer een beetje op te ruimen, wat bij mij toch altijd weer voor wat meer rust zorgt.

Toch merk ik vaak dat als ik eindelijk in bed lig, ik nog steeds duizenden gedachten heb, die ik eigenlijk allemaal nog heel graag wil behandelen. Helaas heb ik hier toch echt niet de tijd voor en ben ik op zoek gegaan naar een manier om deze gedachten wel te verwerken, maar toch ook heerlijk te kunnen slapen.

Na het kijken van 'Eat Pray Love', kwam ik dus terecht bij meditatie.

Meditation, what is it and how does it work?

Ik ben echter een wetenschappelijk ingesteld, dus redelijk sceptisch, persoon dus vraag me af of dit werkelijk helpt. Toch ben ik een beetje op onderzoek gegaan, naar wat het precies is en hoe het precies werkt.
Meditatie is een toestand van geconcentreerde aandacht op een gedachte, vast punt, idee of een vorm van bewustzijn. Normaal gesproken richt je hierbij je aandacht naar binnen ver weg van de buiten wereld. Tijdens de meditatie hebben veel mensen de neiging om constant te worden afgeleid door nieuwe gedachten. Het is hierbij de bedoeling dat de mediterende steeds zijn aandacht weer terug brengt naar hetgeen waar hij zijn aandacht op richt. Dit vraagt in het begin om veel oefening en een beetje doorzettingsvermogen. Wanneer men er regelmatig in slaagt om de storende gedachten in het hoofd tot rust te brengen kan men er een nieuwe gewoonte van maken.

Bovendien zijn er verschillende manieren van meditatie.

  1. Mediteren met concentratie: je kunt mediteren door je langere tijd te concentreren op een bepaald punt, zoals een brandende kaars of iets anders in je omgeving. Daarnaast kun je je ook concentreren op muziek (bijv. een mantra) of je ademhaling.
  2. Mediteren met opmerkzaamheid: je mediteert door juist extra opmerkzaam te zijn, dus je pijnlijke knie, autogeluiden in de verte etc.  
Uiteraard ga ik het binnenkort een keer uitproberen: de eerste manier lijkt bij de meeste mensen, die hun ervaringen geven op het internet, het meeste effect op stress en te veel gedachten te hebben.

Tot dan hoop ik de stress weg te luisteren met lekkere muziek op de achtergrond. Mijn laatste verslaving? Prosper rek: bij het concert van Goldfish in de HMH Amsterdam draaide hij de volgende mix (klik hier), helemaal fantastisch!

Doet er iemand aan meditatie of wie zou het graag willen doen?

0 reacties:

Een reactie posten